TECHNIEK

Een goede techniek is de basis van iedere voetballer. Elke voetballer kan dit aanleren, de een wat sneller dan de ander, maar dit is voor iedereen mogelijk met de juiste instelling en begeleiding. De baas worden over de bal is van groot belang, hierdoor wordt het voetballen makkelijker doordat je meer focus op andere dingen op het veld kunt leggen dan alleen op de bal.

Bij Volta leren de kinderen de volgende basistechnieken

  • Balvaardigheid 
  • Passen/trappen
  • Coördinatie en voetenwerk 
  • Balcontrole
  • Koppen
  • Passeerbewegingen
  • Aannemen
  • Afwerken 

Door zulke diverse basistechnieken aan te leren is een Volta training nooit hetzelfde, door veel variatie toe te passen moeten spelers zich blijven aanpassen. Het is aangetoond dat ze zich hierdoor veel beter ontwikkelen! Aan het begin van het traject krijgen alle spelers een formulier die ze invullen (mag met hulp van ouders) waarin ze aangeven wat ze graag willen verbeteren. Hier zullen wij rekening mee houden en onze trainingen op aanpassen. 

Vaak zullen wij in een training ook 1v1 vormen trainen. Hier komt alle techniek die geleerd is in terug, maar omdat spelers dan onder druk van een verdediger komen is het veel lastiger om deze techniek toe te passen. 

Ontwikkeling op papier

Het gezegde ‘meten is weten’ gebruiken wij bij Volta zeker. Iedere training wordt er door de trainer een beoordelingsformulier bijgehouden waarin wij de speler beoordelen met als doel de spelers te verbeteren. Wij willen de kwaliteit en plezier van voetballers stimuleren. Er wordt op deze punten beoordeeld:

–      Loopcoördinatie 

–      Techniekvormen

–      Partijvormen 

–      Gedrag van de speler 

We houden een nulmeting in week 1, week 5 en week 10, waardoor er aangetoond kan worden hoeveel verbetering er heeft plaatsgevonden en waar nog hard aan gewerkt kan worden. Aan het eind van deze 10 weken (1 cyclus) of 5 weken (halve cyclus) krijgt de speler het beoordelingsformulier met bevindingen en resultaat van ons mee met handtekening. Wij als voetbalschool kijken dus niet alleen naar techniek, maar kijken naar het complete plaatje, de complete voetballer. Denk hierbij aan verdedigen, aanvallen, looptechniek, baltechniek, maar zeker ook gedrag. 

Bij deze voetbalschool trainen wij verschillende aspecten binnen het voetbal: loopcoördinatie, technische vaardigheden, kijkgedrag, reactiesnelheid en aanpassingsvermogen. We werken volgens de ASM (Athletic Skills Model) methode.

Buiten de focus op de loopcoördinatie- en techniek vormen vinden wij 1 v 1 vormen ook erg belangrijk omdat hierin alles in terugkomt. We hebben daarom het volgende bedacht: de Copa del Volta!

Athletic Skills Model

De ASM-methode gebruiken wij bij onze training. Deze methode is een vrij nieuwe methode binnen de sport en er is veel onderzoek naar gedaan. De uitkomst van deze methode is:

–       Het risico van een blessure oplopen wordt verkleint

–       Je wordt een meer veelzijdigere atleet 

–       Je aanpassingsvermogen wordt verbeterd

–       Het reactievermogen wordt verbeterd 

–       Het evenwichtsvermogen wordt verbeterd

Wij baseren deze methode op het voetbal waardoor de Volta spelers een betere ontwikkeling begaan dan de normale voetballers. 

Theorie achter ASM

Het ASM is andere manier van denken over bewegen en/of het onderwijs daarin. Het is een methode waarmee sporters met behulp van een concentrische opbouw worden opgeleid tot veelzijdige bewegers en zich van daaruit ontwikkelen tot veelzijdige atleten.  Het ASM streeft naar het optimaal ontwikkelen van motorische vaardigheden (atletisch vermogen) waarbij het aanpassingsvermogen centraal staat. Het kan een springplank zijn voor een langere sportcarrière met betere prestaties, maar bovenal is het goed voor een gezonder leven met minder blessures, minder uitval en meer plezier voor elke sporter. 

Wij als Voetbalschool Volta passen dit vooral toe door heel veel variatie in de oefeningen te doen en met verschillende materialen te werken. We hebben natuurlijk de bekende normale derbystar voetballen, die bij bijna door alle amateurclubs worden gebruikt, maar wij hebben bijvoorbeeld ook mini derbystarballen. Wanneer een techniekvorm bij een persoon al makkelijk gaat kan die persoon overstappen naar de mini bal en je zal direct merken dat het veel lastiger is om daarmee de vorm uit te voeren. Hierdoor passen we differentiatie (niveauverschil) toe, zodat het voor elk niveau mogelijk is om mee te doen, en leren de kinderen zich aan te passen aan de organisatie. 

Ook hebben we tennisballenwaar de bal aanname kan worden getraind als de grote bal en de mini bal al goed gaan. 

En als laatst hebben we ook de Derbystar ASM Adaptaball, dit is een bal met een contragewicht in de binnenkant waardoor de bal onvoorspelbaar is. Hierbij moeten kinderen zich dus heel de tijd aanpassen aan de bal (aanpassingsvermogen). Dit is de grootste vooruitgang door de ASM-methode. Kinderen voetballen tegenwoordig veel vaker op kunstgras waar de bal en het veld veel voorspelbaarder is dan vroeger, door deze Adaptaball wordt de voorspelbaarheid weggehaald en wordt het veel lastiger om de bal in te schatten en onder controle te houden, hierdoor gaat je balcontrole en reactiesnelheid als een pijl omhoog.

LOSSE TRAINING

Net te laat voor de inschrijvingen van de cyclus?

Of geïnteresseerd in personal training (t/m 3 personen)?

%d bloggers liken dit: